Week 1

Week 1

Dinsdag 30 september. PTA start in de vorm van een afstudeeratelier van de TU Eindhoven, faculteit Bouwkunde. Gedurende dit afstudeeratelier, dat begeleid wordt door professor Bernard Colenbrander (leerstoel Architectural History and Theory) en professor Juliette Bekkering (leerstoel Architectural Design and Engineering) en met architecte Barbara Kuit, gaan 19 architectuurstudenten onderzoek doen naar het Metabolisme van Texel. Er zullen strategie├źn en ontwerpen gemaakt worden waarbij met name vakantiedorp De Koog onderwerp van onderzoek is.

Op het programma voor deze eerste week staan: cultuurhistorie en geologie van het eiland door Wilma Eelman van de Monumentencommissie, natuur in en rondom De Koog door Erik van der Spek van Staatsbosbeheer, toerisme door Wouter de Waal van het VVV, politiek en openbaar bestuur door wethouder Eric Hercules. En niet te vergeten professor Herman Ridderinkhof, kenner van Wadden en oceaanstromen. Onder zijn leiding laat hij de studenten per fiets kennismaken met duin en zee en met zijn woonplaats Den Hoorn. De hele week staat in het teken van een stoomcursus Texel, gegeven door Texelaars zelf. Vanaf woensdag voegen zich daar ook specialisten van de overkant bij. Henk Kieft bijvoorbeeld. Hij spreekt over het metabolisme van het agrarisch landschap. Dat is een van de bijzonderheden van de Academie. Studenten bouwkunde krijgen te maken met verschillende disciplines die niet los kunnen worden gezien van het werk dat zij uiteindelijk gaan leveren.

Woensdagmiddag. Excursie naar De Koog. We worden ontvangen met oesters en spumante door onze gidsen Jan Wolter Timmermans en Paul van Dijk. Geweldig. We staan voor Pauls Talk of the Town en vertrekken daar voor de rondleiding door het dorp en een stukje duinen. Klip en klaar is hun verhaal. Doe iets aan dit dorp, want zo gaat het niet langer. Het is onaantrekkelijk, de marges voor ondernemers zijn veel te klein. We hangen teveel aan die drie maanden mooi weer per jaar.

Op vrijdag is iedereen bekaf. De studenten hebben tot 2 uur ’s nachts aan hun presentatie gewerkt, maar iedereen is onverminderd enthousiast. Pieter de Vries van de gemeente komt langs voor de afsluitende lunch en wordt door Bernard van de TUe bijgepraat.

Vrijdag. Sommigen nemen de boot van 2 uur. Anderen willen voor de laatste keer naar het strand bij paal 9. In kleinere groepjes zal iedereen dit jaar en in 2015 terugkeren voor verder onderzoek.

Het was een mooie week.