Planet Texel Academy van start

Planet Texel Academy van start

Het is bijna zover. Op 29 september beleven we de start van Planet Texel Academy. In het decor van de tentoonstelling Planet Texel, nu te zien in de Kunsthal in Rotterdam, zullen de bureaus Faro en LA4SALE die maandagavond voor de laatste keer hun visie presenteren voor een ander en zelfredzaam Texel. De locatie van de Academie is bekend. Het is de voormalige lagere Jan Drijverschool in Den Hoorn, herdoopt in Het Drijverhuus.

Het idee voor PTA ontstond in 2012. Een hoogleraar met belangstelling voor bouwen in een autarkische omgeving, een landbouwkundig ingenieur tevens kringloopspecialist en een oud journalist verkenden de stand van de Nederlandse samenleving. Woorden als onthechting vielen. Tussen mensen onderling. Tussen mens en natuur. De scheiding tussen stad en platteland. Kringloop en hoeveel beter dat kan. – We wilden wat gaan doen.

Later formuleerden we ons voornemen wat plechtiger:

Wij willen een nieuwe dynamiek teweeg brengen in de samenleving, gebaseerd op herstelde verbindingen met de directe omgeving.

En: het moest niet bij ideeën blijven. We wilden veranderingen in de praktijk brengen.

Onze voornemens bleken naadloos aan te sluiten bij het thema dat de curator van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam Dirk Sijmons had gekozen voor 2014: ‘Urban By Nature’. Texel was door hem gekozen tot buiten-proefgebied van de IABR:

Onder de noemer Planet Texel is de afgelopen 2 jaar gewerkt aan een vergezicht voor Texel. Hoe zijn de diverse Texelse ambities, zoals energieneutraal, economisch gezond, prettig wonen en werken en toeristisch aantrekkelijk, optimaal te combineren met de natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het eiland.

Aan die vergezichten willen we verder werken. En nieuwe toevoegen. En uitvoeren!

artikeltc

Texelse Courant, 17 juni 2014

Waarom Texel

Texel is Nederland in het klein. Deels het Nederland van 70 jaar geleden waar kleinschaligheid, buurtzorg, menselijke maat nog volop aanwezig zijn. Deels het Nederland van de toekomst waar intensief wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van maatschappelijke organisatie, waar nieuwe concepten worden getoetst. Texel kan uitgroeien tot een waar agrarisch-ecologisch-creatief-sociaal laboratorium voor de rest van de samenleving.