29 september

29 september

Het was een bijzondere dag, maandag 29 september. Na meer dan een jaar van voorbereiding en afstemming tussen de TUEindhoven en de gemeente Texel arriveerde de eerste groep studenten op het eiland. Voor Planet Texel Academy werd hiermee het begin gemarkeerd van onze betrokkenheid bij het meedenken over een duurzame en zelfredzame toekomst van Texel.

’t Drijverhuus in Den Hoorn is onze standplaats. Om drie uur gaf wethouder Eric Hercules daar het officiele startsein. Dit was nog te midden van een klein gezelschap met, behalve de studenten, genodigden die elkaar al een beetje kenden.

’s Avonds volgde het echte werk: de kennismaking met de bewoners van Texel in hotel De Pelikaan bij De Koog. Voor een stampvolle zaal presenteerden Jurgen van der Ploeg en Pepijn Godefroy hun visie op de toekomst van Texel. Die ontwikkelden zij in opdracht van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam en vormt een inspiratiebron voor velen. Voor de derde keer kon ik meemaken hoe de zaal werd meegevoerd in hun op zijn minst gedurfde en fantasievolle schets van een ander Texel. PTA en de studenten werden na de pauze aan het publiek voorgesteld door Eric Hercules.

De Koog was niet zomaar het trefpunt. Juist daar gaan wij de de komende tijd aan de slag. De Koog is tot bijna ieders verdriet verworden tot een verrommeld vakantiedorp dat dat dringend behoefte heeft aan nieuwe toeristische impulsen en misschien vooral aan schoonheid!

Kijk maar naar de foto’s of wij mogen spreken van een geslaagde aftrap!